een moment geduld...

Stadswandeling Middelburg

3,6 km

Aanbieder van de route: De Zonnebloem

Laatst gewijzigd: 26 oktober 2023

Startpunt

Abdij van Middelburg
Abdijplein
4331 EW Middelburg

coördinaten: N51.50010 E3.61673

Introductie

Deze boeiende, rolstoelvriendelijke wandeling gaat door het mooi gerestaureerde oude centrum van Middelburg, de vroeger belangrijke handels- en scheepvaartstad. Er zijn koopmans- en regentenhuizen, oude pakhuizen en daar tussendoor ook meer recente panden. De bestrating met klinkertjes en kinderkopjes geven een authentieke sfeer. U komt ook langs het Kanaal door Walcheren en oude havenbekkens, de dokken.

Na ruim 3km kunt u een de route een stukje uitbreiden door de pittoreske Kuiperspoort heen en weer te rijden; gps'ers navigeren de track Alt Middelb. Het straatje is lastig begaanbaar.

Praktische informatie

Bij het startpunt is een gratis gehandicaptenparkeerplaats. Op het Damplein aan het einde van de route zijn twee van dergelijke parkeerplekken. Overigens mag u met een gehandicaptenparkeerkaart in de gehele binnenstad gratis en onbeperkt in parkeervakken parkeren. Dit geldt ook voor parkeervakken die geen aangegeven gehandicaptenparkeerplaats zijn. Meer parkeerinformatie vindt u op de site van de gemeente.

Voor treinreizigers is het traject naar de route beschreven. Het station van Middelburg heeft een lift en is voorzien van hellingbanen om de perrons te kunnen bereiken.

Bij de start vindt u horeca, het Zeeuws Museumcafé. Hier is ook een rolstoeltoegankelijk toilet (RT). Halverwege de tocht kunt u op de Markt terecht bij Brasserie De Drvkkerij, welke toegankelijk is via de gelijknamige boekwinkel. Achterin de boekwinkel vindt u een rolstoeltoegankelijk toilet.

Het Zeeuws Museum is grotendeels rolstoeltoegankelijk en voorzien van een lift. Het pand is echter niet toegankelijk voor scootmobielen en andere aangedreven hulpmiddelen.

De rondrit gaat door het centrum dat nostalgisch ingericht is met bestrating van klinkertjes en kinderkopjes. Om hier goed koers te houden kan een helpende hand van pas gekomen. Ook kunt u geconfronteerd worden met scheefliggende trottoirs en onhandig geplaatst straatmeubilair, fietsen en dergelijke.

Tip voor gps-gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.

Van de route bij De Zonnebloem is dit een in 2023 geactualiseerde en gedeeltelijk aangepaste versie.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Hulp om koers te houden op de hobbelige en soms scheef lopende straten
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling < 2,5% (licht hellend)
Vals plat van circa 400m langs een van de dokken
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Scheef lopende trottoirs
Obstakels < 2cm
Hobbelig door kinderkopjes
Minimale doorgang 110,0cm
Ondergrond
Verhard wegdek
Voornamelijk klinkers en kinderkopjes

Routebeschrijving

Komt u met de trein? Als u het station verlaat, gaat u de brug over. Rij door tot de voor de volgende brug. U koerst tot NIEUWEPOORTSTRAAT. Lees verder bij nummer 3, het twee na laatste bolletje: 'Draai onder de poort door.'

U bent op het binnenplein van de Abdij van Middelburg. Dit klooster werd in de 12e eeuw door de norbertijnen gesticht als Onze-Lieve-Vrouwe-abdij. Aan de zuidkant stond de oorspronkelijke abdijkerk met de toren, de Lange Jan. De kerk was opgedeeld in twee kerken: de Nieuwe Kerk (of Sint-Nicolaaskerk) was een parochiekerk, de Koorkerk was de kloosterkerk en alleen toegankelijk voor de monniken. In de reformatie werd de abdij gesloten, waarna het complex als Hof van Zeeland het bestuurlijk centrum van de provincie werd. Deze functie vervult het nog steeds.

1 U verlaat het plein aan de zuidoostkant via de poort met daarboven het wapen van Zeeland.

  • Volg het straatje .
  • U houdt en gaat langs de toren .
  • Draai de zijstraat in, GROENMARKT, wordt na de bocht KORTE BRUG.
  • U rolt door tot de Y-splitsing.
  • Neem de linkertak.

Rechts staat het Zeeuws Slavernijmonument. De locatie is gekozen omdat aan dit plein  het hart van de slavenhandel was gevestigd, de Middelburgsche Commercie Compagnie. De in het begin van de 18e eeuw opgerichte MCC was de belangrijkste opvolger van de West-Indische Compagnie nadat die het monopolie op de slavenhandel was kwijtgeraakt en een steeds meer kwijnend bestaan leed. De MCC was een belangrijke economische motor voor de stad.

  • U gaat (WAGENAARSTRAAT) voor het huis met de rode luiken, de voormalige Sint-Jorisdoelen.

Aan uw linkerhand komt u langs het opvallende, halfronde Van de Perrehuis. Het is gebouwd in 1765 als stadspaleis voor de regent met die naam. Later is het in gebruik geweest als gerechtsgebouw en sinds 1999 biedt het onderdak aan het Zeeuws Archief.

  • Rij de straat, inmiddels HOFPLEIN, uit.

2 U draait , LANGE NOORDSTRAAT.

  • Koers tot de schuine kruising.
  • Ga , STADHUISSTRAAT.

Achter de galerij links ziet u de gotische achtergevel van het stadhuis. Op 17 mei 1940 werd het historische centrum van Middelburg verwoest door een grote brand als gevolg van Duitse beschietingen. Van het stadhuis stonden alleen de gotische muren nog overeind. Alhoewel het Nederlandse leger al op 15 mei gecapituleerd had, gingen de gevechten in Zeeland door: de capitulatie gold niet voor deze provincie omdat daar ook Franse troepen vochten die Nederland te hulp waren geschoten.

  • Voor het parkeerterrein slaat u .
  • Draai om de kerk heen, SIMPELHUISSTRAAT.
  • U rijdt de straat uit.
  • Rol naar de T-splitsing.
  • U gaat weer en komt uit op MARKT.
  • Draai .

Iets voor de rechterhoek van het plein vindt u de boekwinkel van De Drvkkerij. Binnen is een rolstoeltoegankelijke brasserie. Achter in de boekwinkel is een rolstoeltoegankelijk toilet (RT).

  • Volg de bebouwing langs MARKT.
  • U koerst , LANGE DELFT tot de eerste zijstraat.
  • Rij  door dit straatje tot het pleintje.

3 Neem het voetpad, VISMARKT.

Zoals de naam al aangeeft werd hier vroeger, onder de overkapping rechts, vis verhandeld. Dit gebeurde tot de Tweede Wereldoorlog. Nu wordt het gebruikt voor kunst- en antiekmarkten. Op het pleintje staat ook een van de stadspompen. Deze is uit de 18e eeuw.

  • Steek het pleintje schuin over.
  • U houdt .
  • Rij door tot het voetpad langs het water.
  • Volg het pad tot de brug.
  • U gaat de brug over.

Let op: wilt u terug naar het station? Ga dan rechtdoor tot na de volgende brug. U ziet het station voor u liggen.

  • Na de brug stuurt u , KOUSTEENSEDIJK.
  • U rolt door tot NIEUWEPOORTSTRAAT.
  • Draai onder poort door.
  • U volgt deze straat tot de T-splitsing.
  • Ga , het voetpad langs het water.

4 Bij het zijkanaal buigt u met de bocht mee naar links.

Rechts ligt de Buitenhaven. Even verder, bij het kanon, was het grote pand links van u ooit het huis van de opper-equipagemeester van de Middelburgse VOC-kamer. Deze functionaris was verantwoordelijk voor de uitrusting van de schepen. Het wapenschild in de rechtervleugel is een herinnering aan die tijd. Achter het pand ligt de Dokhaven, waar de werven van de VOC waren. Tussen begin 1600 en circa 1790 zijn hier ruim 300 schepen gebouwd

  • U steekt de twee bruggetjes over.
  • Neem het voetpad langs de obelisk.

De obelisk is een herinnering aan de aanleg van het kanaal tussen Middelburg en Veere. Dit kanaal was nodig omdat de haven van Middelburg door dichtslibbing slechter bevaarbaar werd. Het nieuwe kanaal herstelde de goede verbinding tussen Middelburg en de zee, waardoor Middelburg economisch opbloeide.

  • Na het monument gaat u , DWARSKAAI, gaat over in DAM.

Let op: na huisnr. 54 kunt u tussen de huizen door. U komt dan op de oude, met kinderkopjes bestrate Kuiperspoort. Hier ziet u verschillende oude pakhuizen en woonhuizen. Het straatje is genoemd naar het kuipersgilde. Boven het poortgebouw aan het einde was vroeger het gildehuis. Daar kunt u het beste omkeren en terugrijden naar Dam. Sla .

  • Vervolg over DAM.
  • Aan het einde van het dok gaat u de eerste straat  naar de T-splitsing.

Links van u stond tot 1969 de Graanbeurs. In dat jaar werden de hier staande panden, dus ook de graanbeurs, gesloopt voor de aanleg van het parkeerterrein. Het huidige gebouw is een reconstructie van een oudere graanbeurs. Tegenwoordig is het gebouw een podium voor conceptuele kunst.

  • Ga tot het gotische poortgebouw met de beelden, de Gistpoort.

De poort uit het begin van de 16e eeuw is laatgotisch en was de oostelijke toegang tot het achterliggende Abdijcomplex. De beeldengroep boven de poort is vrij recent, uit 1955, en is ontworpen door Oswald Wenckebach. De naam Gistpoort is een verwijzing naar de bierbrouwerij die ooit in het pand gevestigd was.

  • Rij onder de poort door.
  • Sla aan het einde , KOORKERKHOF.
  • U stuurt onder de volgende poort door het plein op, eindpunt van deze route van De Zonnebloem.
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder De Zonnebloem en de bewerker(s) Jos Baardemans en Joke Baardemans en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / De Zonnebloem. Nadruk verboden.

routekaart